PROZORI

 

 

 

Prozori utiču na formu fasade više od ostalih građevinskih elemenata i Vašem domu daju životni stil. Važne karakteristike su veličina, proporcije, boja i oblik. Osim standardnog pravougaonog oblika, prozori mogu biti izrađeni u neograničenom broju drugih oblika.

 

 

ZAŠTO MENJAMO PROZORE?

 

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

 

Da li znate da je gubitak toplote kroz prozore preko 40%? Zato je mnogo važno da izaberete profil koji je prilagodljiv i čuva toplotu unutra zimi, a leti čini vaš dom hladnijim. Energetska efektivnost zavisi od profila, termopana i vrste distancione lajsne. 

 

 

ZVUČNA I TOPLOTNA IZOLACIJA

 

Da bi ste osigurali komfor u kući i kancelariji mnogo je važno da posvetite dovoljno pažnje kod izbora prozora na faktore kao što su zvučna i toplotna izolacija. Buka je jedan od najpotcenjenijih faktora koji utiču na naše zdravlje, a dobra toplotna izolacija će smanjiti suvišne račune za ogrevanje i rashlađivanje. Odgovarajući profil će osigurati da Vaš dom bude tih, spokojan, hladan leti i topao zimi.

 

 

Kako se dobija bolja toplotna izolacija?

Toplotna izolacija zavisi od:

 • izbora profila
 • izbora vrste stakla
 • izbora distancione lajsne sa toplom ivicom /High selective distanciona lajsna/

Intenzivan život i saobraćaj u gradu zahtevaju da se obrati pažnja na faktor buke od koje zavisi naša svakodnevna udobnost i zdravlje.

 

Faktori koji utiču na poboljšanje zvučne izolacije su:

 • izbor pogodnih profila
 • zaptivanje sa tri gume na štoku prozora
 • korišćenje debljeg profila
 • izbor odgovarajuće kombinacije stakala u termostaklu
 • Dobro zaptivanje montažnom penom i dodatnim završnim radovima

 

 

BOLJA ZAŠTITA OD SUNCA

 

Zaštita od Sunca u prostoriji se može postići sa nekoliko različitih proizvoda - roletne, kapaci, zavese i stakla sa energetskim premazima.

TERMO STAKLO – stakla sa energetskim premazima daju odlične rezultate prilikom zaštite od Sunca i mogu se prilagoditi južno ili zapadno orijentisanim prozorima.

ROLETNE – efikasno rešenje za probleme sa sunčevim zracima.

KAPCI – štite prozore od atmosferskog uticaja i istovremeno daju fasadi jedinstven izgled.

ZAVESE – su dobro rešenje za zaštitu od sunca i utiču na dizajn enterijera.

 

 

ZAŠTITA OD PROVALA

 

Svi naši prozori imaju osnovni nivo sigurnosti, ali za još veću sigurnost nudimo proizvode sa sigurnosnim okovom. Ovaj okov ima posebne tačke zaključavanja i ručku Hoppe Secustik + laminirano staklo koje vam pomaže da spavate i putujete mirno.

Statistike pokazuju da su najčešći pokušaji provala preko prozora, zbog čega preporučujemo proizvode sa osnovnim nivoom bezbednosti Basic+, sa minimumom od 2 tačke zaključavanja i ručicu Hoppe Secustik.

Za veći stepen sigurnosti preporučujemo sigurnosni okov sa nivoom RC2 ili RC3 sa 7 tački zaključavanja, rućicom Hoppe Secustic sa ključem i minimum jednim laminiranim staklom, 4.4.2, u staklo paketu prozora.

Dodatni elementi za povećanje nivoa bezbednosti su roletne i žaluzine.

 

 

ŠTA JE TERMOPAN?

 

 

Termopan  je konstrukcija od dva ili više stakala, između kojih postoji vazdušni prostor formiran od staklo dositancionera (međustaklenih lajsni) različitih širina i sredstava za hermetičko zatvaranje. Naše distancione lajsne su napravljene od nerđajućeg čelika ili PVC-a zbog neverovatnih kvaliteta ovih materijala.

Lajsna služi da napravi određeno rastojanje između stakala, a vlaga koja ostaje zarobljena u termo staklu pri proizvodnji potpuno je neutralisana absorbentom, kojim je lajsna napunjena. Kada se pravilno proizvede termo staklo ne dozvoljava prolaz vlage u međustakleni prostor i pojavu međustaklene kondezacije.

Najbolji  termopan potpuno izoluje vaš dom od spoljašnjih uticaja i sprečava formiranje kondenzacije. Odgovoran je za prenos toplote, prenošenje svetlosti, buku i refleksiju svetlosti. Kako Termopan učestvuje sa oko 80% površine celog prozora, izuzetno je važno da bude kvalitetan. Termo staklo najviše utiče na izolacione parametre celog prozora i to:

 

 • Toplotnu izolaciju U (W/m²K)
 • Zvučnu izolaciju R (dB)
 • Solarni faktor g (%)
 • Svetlopropustljivost (%).

 

Za najbolje tehničke karakteristike zastakljivanje mora imati dva stepena zaptivanja. Dvoslojni termopan se sastoji od distancionog okvira (lajsna), ispunjenog absorbentom (molekularna sita), sa obe strane stavlja se butil, koji služi kao prepreka protiv prolaska vodene pare (prvi stepen zaptivanja). Druga prepreka je spoljnje zaptivanje prostora između stakla i lajsne, takozvani polisulfid.

 

 

 

KARAKTERISTIKE TERMO STAKLA:

 

Koeficijent prolaza toplote (Ug) – označava količinu toplote koja prođe u jedinici vremena kroz 1 m² staklene površine sa temperaturnom razlikom od 1 K između temperature vazduha u prostoriji i temperature spoljnog vazduha (Ug = W/m²K). Ovo je najvažnija tehnička specifikacija za termo staklo. Manje vrednosti koeficijenta - manji gubici toplote i manji su troškovi grejanja.

High selective distancioner ili "topli kant" kod termo stakala se koristi umesto običnih aluminijumskih lajsni. Kao rezultat korišćenja High selective distancionera dobijamo bolje toplotne karakteristike termo stakla. High selective distancioner je napravljen od PVC-a i nerđajućeg čelika, zbog činjenice da ovi materijali imaju manju toplotnu provodljivost. U prozoru sa High selective distancionerom može biti postignuto smanjenje koeficijenta prolaza toplote za oko 7% i smanjenje rizika od  kondenzacije na ivici stakla i plesni na unutrašnjoj strani prozora.

 

 

 

 

Zvučna izolacija (Rw) – Indeks Rw opisuje karakteristike zvučne izolacije termo stakla. Viša vrednost ovog indeksa – poboljšana zvučna izolacija.

Pored toplotne izolacije, zvučna izolacija je veoma bitan faktor termo stakla kao bitnog elementa u građevinarstvu. Zvučna izolacija termo stakla je definisana stepenom apsorbcije zvučnih talasa, i iskazuje se faktorom zvučne izolacije Rw u dB.

Dobra zvučna izolacija se postiže:
* asimetričnim sastavom stakla – kombinacija različitih debljina stakala (npr 5+4 mm) dovodi do poboljšanja apsorpcije rezonantih vibracija;
* zapremina gasnog prostora – veće rastojanje između stakala znači veća zvučna izolacija;
* korišćenje laminiranih stakala i stakala sa posebnom folijom za absorbciju zvuka;
* korišćenje inertnog gasa (argon, kripton) u zastakljivanju poboljšava zvučnu i toplotnu izolaciju.

Na osnovu evropskih standarda, za stambene zgrade, škole i bolnice u blizini prometnih ulica i prometnih raskrsnica preporučuje se ugradnja prozora sa zvučnom izolacijom 37-39 dB, a za one u blizini autoputeva, aerodroma i industrijskih zona 41-44 dB.

 

 

UV (%) – prolaz štetnih UV zraka dovodi do izbleđivanja boja.

Solarni faktor (%) – zbir direktno prenete energije i dela energije koju apsorbuje staklo (koja se emituje od strane termo stakla ka enterijeru). Veća direktna refleksija Sunčeve energije - manji je solarni faktor i manji su troškovi za klimatizaciju tokom letnjih meseci.

Svetlopropustljivost ili transmisija (%) – prolaz vidljive svetlosti (prirodne svetlosti). Manja transmisija - manja svetlost u sobi.

Refleksija (%) – odnos odbijene svetlosti od stakla. Za koliko je veća refleksija termo staklo za toliko je veći efekat ogledala.

 

 

ZAŠTO JE VAŽAN OKOV NA PROZORU?

 

 

ActivPilot CONCEPT je poslednja generacija Winkhaus sistema okova za okretno-nagibne prozore, kombinacija najmodernijeg dizajna i visoke funkcionalnosti. Kompanija koja razvija ovaj okov je starija od 160 godina i njihov proizvod je jedinstven sa dvoosovinskim otvaranjem, koji je najbolji sigurnosni okov. Zato radimo samo sa njima!

Activ Pilot je jedini sisitem okova koji se u standardnoj varijanti isporučuje sa većim nivoom stepena sigurnosti pri konfiguaraciji za osnovna otvaranja prozora i to po ceni ostalih standardnih okova. Činjenica je da su svi elementi zabravljivanja prozorskog krila većeg stepena sigurnosti, a to su tzv. tuljci sa pečurkom (RC1/WK1, RC2/WK2) i sigurnosni prihvatnici za tuljke sa pojačanim stepenom bezbednosti. To je ujedno i velika prednost kod servisiranja već ugrađenih prozora.
Kod Activ Pilot okova standardno se ugrađuju prihvatni elementi sa dodatnom sigurnosnom funkcijom i to dvofunkcionalni prihvatnik-kočnica (osigurač+podizač za prozorsko krilo) i trofunkcionalni prihvatnik-kočnica (osigurač+podizač+zatvranje bez zabravljivana kod balkonskih vrata), dok se drugih sistema okova takvi elementi
ugrađuju dodatno na zahtev investitora.

 

 

Detaljniju ponudu možete videti na sledećim stranicama.